Categories
κείμενα

Ποιος είναι ο πραγματικά “ωφελουμενος” από τα 5μηνα;

Οι προσλήψεις “ωφελουµένων”, δηλαδή εργαζομένων σε πλήρη απασχόληση με 490 ευρώ μέγιστο μισθό και 5μηνη σύμβαση χωρίς ΚΑΝΕΝΑ απολύτως κατεκτημένο εργασιακό δικαίωμα συνεχίζονται κανονικά από τους φορείς του δημοσίου. Συνολικά 677 έχουν επιλεγεί να εργαστούν με συνθήκες “ανάπτυξης” στις κατά τόπους δημόσιες υπηρεσίες.

Ύστερα από την εκβιαστικού τύπου απόφαση ότι η άρνηση αποδοχής της θέσης εργασίας τιμωρείται με αφαίρεση της κάρτας ανεργίας και των λιγοστών προνομίων που αυτή προσφέρει, γινόμαστε μάρτυρες μερικών ακόμα εξοργιστικών γεγονότων. Σύμφωνα με την δημόσια πρόσκληση, ο φορέας πρόσληψης δεν έχει καμία υποχρέωση πέρα της καταβολής μισθού προς τον εργαζόμενο. Αυτό σημαίνει ότι έννοιες όπως άδεια, επίδομα αδείας, επίδομα ασθενείας, αποζημίωση απόλυσης κλπ. ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας. Επίσης η μη ύπαρξη καθηκοντολογίου αναγκάζει τον εργαζόμενο να απασχολείται και σε εργασίες οι οποίες δεν έχουν σχέση με την θέση πρόσληψης ή απαιτούν εξειδίκευση (χωρίς τα αντίστοιχα ένσημα και επιδόματα).Υπάρχουν παραδείγματα συναδέλφων οι οποίοι απασχολούνται σε εργασίες πέρα των δυνατοτήτων τους, θέτοντας σε κίνδυνο και τους ίδιους. Επίσης ακόμα και η καταβολή μισθού, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, έχει καθυστερήσει. Αρκετοί “ωφελούμενοι” που έχουν συμπληρώσει μήνα στη δουλειά τους δεν έχουν πληρωθεί, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που η μη καταβολή μισθού φτάνει και τους δύο μήνες (οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί από 03/12 στο δήμο παραμένουν απλήρωτοι, στους φορείς ειδικών καθεστώτων π.χ. ΟΓΑ, η καθυστέρηση πληρωμών μπορεί να φτάσει και  τους 3 μήνες).

Είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους μας ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαία. Μέσω των προγραμμάτων αυτών, όπως και παλαιοτέρων (stage, voucher κλπ.) εντείνεται η επίθεση ενάντια στους εργαζομένους και τα εργατικά κεκτημένα ετών, επιδιώκοντας να εξαπλώσει και να μονιμοποιήσει αυτήν την κατάσταση σε όλους τους εργασιακούς χώρους.  Είναι ξεκάθαρο ότι η επερχόμενη ανάπτυξη περνάει μέσα από την επιβολή ενός εργασιακού μεσαίωνα με συνθήκες σκλαβιάς. Τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν ως σκοπό την συμπίεση μισθών και δικαιωμάτων στο κατώτατο σημείο και την διαμόρφωση μιας πλασματικής εικόνας σχετικά με τους δείκτες της ανεργίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 03/02 μια συζήτηση, με συμμετοχή ατόμων που εργάζονται στα 5μηνα προγράμματα σε μια προσπάθεια να συζητηθούν τα παραπάνω προβλήματα. Η συζήτηση  αυτή έγινε μετά από κάλεσμα των “5μηνιτών δίχως ίχνος υπομονής” θέτοντας ως κύριο ζητούμενο την ανάγκη της συμμετοχής όλων μας, χωρίς εκπροσώπους και διαμεσολαβητές, αποφασίζοντας εμείς οι ίδιοι για τις ζωές μας. Μέσα από αυτήν την συζήτηση αποφασίστηκε να γίνει παρέμβαση  σε όλα τα κτίρια της περιφέρειας και του δήμου και κάλεσμα όλων των συναδέλφων/ισσών την Τρίτη 11/02 στις 15:00 στο Εργατικό κέντρο με θέμα συζήτησης την άμεση ανάληψη δράσεων πίεσης προς τους φορείς πρόσληψης και κάθε υπεύθυνο.

Ανοιχτή συνέλευση εργαζομένων στα 5μηνα

5minites.ioa@espiv.net